Terug

Holle of losse tegels repareren

Holle of losse tegels repareren

Een veel voorkomend probleem bij een bestaande of nieuwe tegelvloer is dat één of meerdere tegels hol klinken. Een erg vervelend probleem wat voorheen enkel op te lossen was om de tegel er uit te halen en opnieuw te leggen. Dit met het risico dat u de tegel en de omliggende tegels beschadigden bij het verwijderen ervan. Gelukkig is er een oplossing waarmee u uw probleem kunt verhelpen zonder dat u hoeft te breken en te hakken.

Stappenplan Fix a Floor

Oorzaak holle tegels achterhalen 

Voor een blijvende oplossing is het van belang om te achterhalen waarom uw tegels hol klinken. Dit kan namelijk verschillende oorzaken hebben.

  • Tegels liggen opgesloten (rondom dicht gevoegd)
  • De ondergrond heeft te veel werking
  • Verkeerde of te weinig tegellijm gebruikt
  • Er is vloerverwarming aanwezig en deze is te vroeg aangezet
  • De ondergrond is te vochtig
  • Er is geen of te weinig primer gebruikt

Te weinig tegellijm gebruikt

In de meeste gevallen welke wij tegenkomen is er een te kleine vertanding gebruikt bij het aanbrengen van het tegelwerk. Door te weinig tegellijm te gebruiken kunnen er holle plekken ontstaan. Is dit minimaal hoeft dit niet direct voor problemen te zorgen. Een tegelvloer kan heel wat hebben, maar het kan wel voor irritatie zorgen, helemaal als de holle tegels zich in een looppad bevinden. Zijn de holle plekken behoorlijk dan is het raadzaam hier preventief iets aan te doen. Door de holle plekken kunnen de tegels gaan bewegen met als gevolg dat deze helemaal los gaan liggen of nog erger ze kunnen breken.

Werking van de ondervloer

Is er een houten vloer betegeld dan kan de oorzaak liggen bij te veel werking van de houten ondervloer. Met name in badkamers is een houten ondergrond blootgesteld aan veel warmte en vocht schommeling. Vaak wordt dit onderschat en wordt er niet gekozen voor de juiste opbouw van het tegelwerk. Doorgaans wordt een houten ondergrond eerst voorzien van een zogenaamde ontkoppelingsmat. Deze mat vangt de werking tussen de houten ondergrond en het tegelwerk op. 

Verder heeft een tegelvloer ruimte nodig om te werken. In de praktijk zien wij nog al te vaak dat een vloer rondom wordt dicht gevoegd met voegmiddel. Een voegmiddel is niet flexibel genoeg om de werking vanuit de vloer op te vangen. Bij een woonkamer vloer blijven de voegen rondom open en wordt afgewerkt met een plint. Tussen kozijnen en het tegelwerk wordt de aansluiting afgekit. In badkamers is het noodzakelijk om alle inwendige hoeken af te kitten. Dit is niet alleen om de werking op te vangen maar maakt het geheel ook waterdicht. 

Opstook protocol vloerverwarming

Bij het aanbrengen van tegelwerk over een vloer met vloerverwarming wordt het zogenaamde opstook protocol in acht genomen. Dit heeft alles te maken met de samenstelling van de tegellijm. Tijdens het drogen van de tegellijm is er een chemische proces gaande welke niet verstoord mag worden door hevige warmte schommelingen. Pas als de tegellijm volledig is uitgehard kan de vloerverwarming rustig worden opgestookt. Er is slechts één tegellijm op de markt waarbij een opstook fase niet nodig is. Deze tegellijm kan na 8 dagen volledig belast worden met de warmte van de vloerverwarming. Deze tegellijm kan uitkomst bieden bij woningen waar de vloerverwarming de enige warmte bron is en de vloer in de wintermaanden gelegd wordt. Bij alle overige tegellijm is het de standaard dat er na 6 weken de vloerverwarming rustig opgestookt word. Dit gebeurd door de temperatuur van de vloerverwarming elke dag een stukje hoger te zetten tot de hoogst mogelijke temperatuur is bereikt. Daarna kan de vloerverwarming op de gewenste stand gezet worden.

Vocht probleem bij vloertegels

Op het moment dat de tegels worden aangebracht is het van belang dat de ondergrond droog is. Bij een cement/dekvloer vloer is dit van belang omdat tijdens het drogen van de cement/dekvloer deze kan krimpen en uitzetten. Worden de tegels tijdens dit proces aangebracht dan kan dit ertoe leiden dat de flexibele tegellijm deze spanning niet kan opvangen met alle gevolgen van dien. 

Anhydriet vloeren zijn in opmars. Dit omdat het voor vaklui een stuk lichter is om aan te brengen als de traditionele cement/dekvloer. Een anhydriet vloer is een prima ondervloer om een tegelvloer op aan te brengen. Wel is het van belang dat hierbij de juist stappen worden genomen. Ten eerste moet de vloer geheel uitgehard, droog zijn en wordt deze geschuurd. Tijdens het droogproces van anhydriet ontstaat er een zogenaamde krijtlaag. Deze moet in zijn geheel worden verwijderd om een optimale hechting te verkrijgen. 

Vloertegels op een buiten terras

Tegelvloeren door laten lopen op het buitenterras is een prachtige verrijking van de woning. Een buiten terras heeft zo nu en dan behoorlijk wat te verduren. In ons land kan het weer ons behoorlijk verrassen. Het is daarom ook van belang dat een buitenterras betegeld met vloertegels op de juiste manier wordt aangebracht. In de praktijk zien wij vaak dat dit niet op de juiste manier gebeurd met als gevolg dat tegels los komen. Optrekkend vocht is hier vaak de oorzaak. Heeft u losse tegels op uw terras kan Fix a Floor de oplossing zijn. 

Repareren van holle en losse vloertegels

Als de oorzaak is achterhaald is het mogelijk om met Fix a Floor het tegelwerk te injecteren. Fix a Floor is een injectielijm welke een sterke hechtkracht heeft op zowel ondergrond als aan de tegels zelf. Iedereen die een beetje handig is kan dit eenvoudig zelf doen. Wilt u dit liever uitbesteden dan hebben wij een aantal specialisten in ons netwerk die deze werkzaamheden voor u kunnen uitvoeren. Gaat u zelf aan de slag dan hebben wij een simpel stappenplan gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe u te werk gaat. 

  1. Eerst brengt u in kaart welke tegels er hol klinken. U kunt de los liggende tegels markeren met een krijtje of een plakbandje. Dit maakt het makkelijk om te bepalen hoeveel materiaal u nodig heeft voor uw klus. Door met een hard voorwerp, bijvoorbeeld een klein hamertje of een sleutel tikt u op de tegels. Zo hoort u precies waar de tegels hol klinken en kunt u het probleemgebied in kaart brengen. 
  2. Nu kan het boren van de injectie gaatjes beginnen. Boor met een klein boortje één of meerde gaatjes in de voeg rondom het probleem gebied. Ga hierbij voorzichtig te werk. Een beschadiging aan het tegelwerk wilt u voorkomen. Boor langzaam naar beneden tot dat u door de voeg heen bent. Dieper is niet nodig. Nu is er ruimte om de injectielijm onder de tegel spuiten. 
  3. Als de gaten geboord zijn is het van belang dat deze een goede doorgang bieden. Neem een krachtige stofzuiger en zuig de boorgaatjes schoon. Zorg ervoor dat er geen voegresten en stof achterblijven. Dit kan het injecteren belemmeren. Het kan helpen om met een rubberhamer de overige boorresten los te kloppen voor optimale doorgang. 
  4. De Fix a Floor tubes worden standaard geleverd met een injectie tuit. Merkt u dat deze te lang is en dat de tuit te ver onder het tegelwerk komt kan deze op maat gesneden worden zodat deze tijdens het injecteren niet op de ondergrond rust. Als de tuit op maat is dan kan het injecteren beginnen. Snij de tube open en plaats de injectie tuit op de tube. Zet de tube vervolgens in een kitspuit en zet de tuit in het geboorde gat. Merkt u dat de injectielijm niet direct begint te stromen boor dan een nieuw gaatje een aantal centimeter verderop. Zet bij het injecteren nooit te veel kracht, en laat de injectielijm zijn werk doen. 
  5. Als de tegels vol geïnjecteerd zijn dan laat u het geheel goed uitharden. Bij losse tegels is het dan verstandig om een zwaar voorwerp op de geïnjecteerde tegels te zetten zodat deze tijden het droogproces mooi in positie blijven liggen. Een emmer water is hiervan een goed voorbeeld. Heeft u tijdens het injecteren gemorst, maak dit dan direct weer schoon. Dit kan met schoon water en een spons. Nadat de lijm is uitgehard, na circa 24 uur, worden de boorgaatjes weer met voegmiddel gevuld en is de klus geklaard. 

Stappenplan Fix A Floor 

Een simpel stappenplan met een aantal afbeeldingen hebben wij voor u opgesteld op een andere pagina. Op de pagina laten we in een aantal korte stappen uitgelegd hoe het Fix a Floor werkt. 

Stappenplan Fix a Floor

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    PH Tegeltechniek 9,2 / 10 - 4609 Reviews @ Webwinkel Keurmerk
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »