Terug

Tegelboren? Lees hier tips en tricks voor het boren van tegels

Goed gereedschap is het halve werk. Dit geldt zeker bij het boren, slijpen of zagen van tegels. Er zijn tal van goede gereedschappen waarmee deze klussen te vereenvoudigen zijn. Denk hierbij aan tegelboren of zaagbladen, maar ook aan de juiste machines zoal haakse slijpers en zaagmachines. Door de verandering in materialen en trends evalueert ook het gereedschap wat daar bij hoort. Op deze pagina, welke regelmatig wordt bijgewerkt, gaan wij u helpen met het maken van de juiste keuze. 

Het boren van tegels

Als je een badkamer of toilet gaat betegelen kom je er niet omheen. Boren van gaten in tegels. Dit blijft altijd een uitdaging, aangezien de wand- en vloertegels steeds harder worden. Gelukkig zijn er tegenwoordig een tal van oplossingen waarmee het boren van tegels een stuk aangenamer en eenvoudiger is geworden.

De traditionele manier

Toen er nog geen tegelboren op de markt waren werden de gaten uitgepikt met een zogenaamde GatenBoy en een widia hamertje. In de GatenBoy draaide men de tegel vast en vervolgens werd er met het hamertje een gaatje in de tegel gepikt. Het gaatje werd net groot genoeg gepikt zodat er een papegaaien- of knabbeltang in paste en hiermee maakte je het gat op maat.   

Verschillen in een tegelboor

Tegelboren natEr zijn verschillende tegelboren op de markt. Zo heb je tegelboren waarmee je droog kunt boren. En je hebt tegelboren waarmee je nat kunt boren. De droogboren zijn makkelijker in gebruik, en nat boren gaan over het algemeen wat langer mee. Verder boor je met nat boren vaak wat zuiverder en krijg je een mooi strak gat. Droogboren daar in tegen laten vaak een iets rafelig gat achter. Vaak maakt dit niet uit aangezien het gat wordt afgedekt met een rozet of valt het gat achter een stopcontact.

Ook zijn er natuurlijk een tal aan verschillende maten verkrijgbaar. Zo zijn er kleine boren voor het ophangen van badkamer accessoires en de grotere maten voor het maken van de gaten voor een afvoer of leiding. Ook zijn er verschillende aansluitingen. Zo heb je boren welke op een schroef- of boormachine geplaatst worden, tegelboren welke op een haakse slijper passen, en de boren met een speciale aansluiting voor een desbetreffende machine.

Hoe boor ik een gat in een tegel

Of er nu droog of nat geboord wordt, de manier van boren is het zelfde. Er zijn twee verschillen, namelijk een tegelboren welke reeds geplaatst is en een tegel boren welke nog geplaatst moet worden. We gaan beide manieren doornemen.

In een tegel boren welke reeds geplaatst is

In tegels welke reeds geplaatst zijn worden over het algemeen de kleine tegelboren toegepast voor het afhangen van accessoires. Hiervoor wordt dan ook vaak gekozen voor het droogboren. In een nieuw betegelde ruimte wil men zo min mogelijk rotzooi maken. Ook kan het bij het natboren water in de voegen komen welke nog gekit moeten worden. Dit gebeurd namelijk vaak na het afmonteren van de ruimte. Zorg dan ook bij het droogboren voor een goede afzuiging zodat het stof wat vrij komt bij het boren opgevangen wordt.

Voor dat u gaat boren meet goed uit waar het gat moet komen. Het zou zonde zijn als u mis boort en de tegel moet vervangen. De tegelboren in ons assortiment zijn niet uitgerust met een centreer boor. Dit is namelijk niet nodig aangezien de boren zich direct in de tegel laten glijden. Als de positie is bepaald kan het boren beginnen. Zet de boormachine of haakse slijper aan en breng de boor naar de tegel toe Doe dit een beetje schuin  en zodra de boor de tegel raakt maakt u een draaiende beweging. De boor zal nu de tegel in gaan. Blijf de draaiende beweging maken totdat u door de tegel heen bent. Zet hierbij niet teveel druk en laat de tegelboor zijn werk doen. Eenmaal door de tegel kunt u verder boren met een boor welke geschikt is voor de ondergrond.

In een tegel boren welke nog geplaatst moet worden.

Tegels die nog niet geplaatst zijn en waar een gat in moet komen zijn over het algemeen gatten voor een afvoer, waterleiding, schakelaar of stopcontact. Hiervoor kun je een droogboor of natboor gebruiken en het is aan te raden dit buiten te doen. Bij het droogboren kan veel stof vrij komen, en bij het natboren wordt natuurlijk water gebruikt wat kan opspatten. Om rotzooi te voorkomen doen we dit dus het liefst buiten. Ook als er buiten droog geboord wordt is het aan te raden een stofafzuiging te gebruiken. Het fijnstof wat vrij komt is slecht voor uw gezondheid. Een veel gebruikt product voor het afzuigen van stof is de DustKiller. Zorg ook voor een stabiele ondergrond om de te boren tegel op te leggen. Zet deze eventueel vast met een lijmklem.

Al de positie is bepaald van het gat is bepaald kan het boren beginnen. Zet de boormachine of haakse slijper aan, en breng deze rustig naar de tegel toe in een iets schuine positie. Als de boor te tegel raakt draai deze dan rustig rond. Blijf de draaiende beweging herhalen tot dat u door de tegel heen bent. Zet hierbij geen druk en laat de tegelboor zijn werk doen.

Veel gestelde vragen: 

[powr-faq id="5ddb9aea_1639406503"]

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    PH Tegeltechniek 9,2 / 10 - 4609 Reviews @ Webwinkel Keurmerk
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »