Terug

Zelf Tegelzetten = Tegel Gereedschap Kiezen

Zelf Tegelzetten = Tegel Gereedschap Kiezen

Het zelf tegelen van een wand en/of vloer wordt over het algemeen uitbesteed aan een tegelzetter. Maar met een goede voorbereiding en het juiste gereedschap en materiaal is een klus als tegelzetten best goed zelf te doen. Er zijn natuurlijk situaties waarin u het tegelwerk beter aan een professional over kunt laten. Denk hierbij aan het verwerken van bijvoorbeeld XXL-tegels of tegelwerk op dat op kritische ondergronden moet worden aangebracht.

Goed (tegel) gereedschap is het halve werk 

Voor het betegelen van een wand en/of vloer heeft u een aantal gereedschappen nodig om tot een goed resultaat te komen. Bij tegelwerk zijn er een aantal fases nodig die elk zijn eigen gereedschap vergt. Zo heeft u bij het voorbereiden van de ondergrond verschillende tegel gereedschappen nodig, bij het aanbrengen van het tegelwerk en het afvoegen van het tegelwerk. Voor elke stap zal ik de benodigde gereedschappen benoemen.

Voorbereiding ondergrond 

Als u gaat tegelen is het belangrijk dat de ondergrond goed vlak is. Ervan uit gaande dat dit het geval is kunt u beginnen met het voorstrijken van de ondergrond. Het voorstrijken van de ondergrond doet u met een geschikt voorstrijkmiddel, ook wel primer genoemd. Er zijn verschillende soorten voorstrijkmiddelen voor de verschillende soorten ondergronden. In theorie zijn er twee verschillende soorten ondergronden. Zuigende ondergronden en gesloten ondergronden. Bij zuigende ondergronden kunt u denken aan gasbetonblokken, gipsplaten of stucwerk. Een gesloten ondergrond is in de meeste gevallen bestaand tegelwerk.

Om de primer aan te brengen gebruikt u voor de grotere oppervlaktes een vachtroller. Bij het aanbrengen van de primer op de vloer is het handig de roller op een (telescoop) steel te monteren. De primer kan dan in een geschikte emmer of bak gedaan worden. De primer is dan eenvoudig uit te rollen. Voor kleine hoeken en langs de kanten gebruikt u een blokkwast. De primer kan dan goed in de hoeken worden aangebracht. Ook lastig te bereiken plekken is handig om de primer met een blokkwast aan te brengen.

TIP!
Primer is een kleverig goedje. Het is dan ook aan te raden bij het aanbrengen van de primer om handschoenen aan te trekken.

Aanmaken van de tegellijm (h3)

Bij het verlijmen van tegels is het belangrijk de juiste tegellijm te gebruiken. Welke tegellijm u nodig heeft is afhankelijk van de ondergrond en type tegels. Voor meer informatie omtrent tegellijm verwijs ik u graag naar een eerder geschreven blog. Hierin wordt precies uitgelegd waarop u moet letten bij het kiezen van de juiste tegellijm.

Bij het gebruik van poeder tegellijm, de meest gebruikte vorm, moet deze worden aangemaakt. Dit kan met de hand, maar beter is dit om dit machinaal te doen. Dit kunt u doen met een boormachine of een geschikte mortel mixer. Poeder tegellijm wordt aangemaakt met (schoon) water. De juiste verhouding staat aangegeven op de zakken. Bij grotere oppervlaktes is het handig om hiervoor een speciekuip te gebruiken. Bij het tegelwerk waar de ruimte beperkt is kunt u de tegellijm ook aanmaken in een emmer. Het nadeel hiervan is dat u vaker de tegellijm moet aanmaken aangezien er minder in een emmer past.

Doe de juiste hoeveelheid water in de kuip of emmer. Gebruik hiervoor een maatemmer zo weet u zeker dat u de juiste verhouding heeft. Vervolgens voegt u de tegellijm toe aan het water en mengt u dit met de mixer goed door totdat er een klontvrije massa ontstaat. Vervolgens laat u de tegellijm ongeveer 5 minuten rijpen en mengt u het geheel nogmaals door. De tegellijm is nu klaar voor gebruik.

Naast het bovengenoemde gereedschap zijn er een aantal handige hulpmiddelen voor het aanmaken van tegellijm. Zo hebben wij kuipverhogers in ons assortiment waarbij de kuip als het ware op een soort karretje komt te staan. Dit werk ergonomische en de kuip is hierdoor makkelijker te verplaatsen.
Het schoonmaken van de garde is een lastig klusje. Hiervoor heeft Collomix een ideale oplossing. De MixerClaen is een robuuste emmer met daarin borstels gemonteerd. Door deze te vullen met water en de vuile garde hier doorheen te draaien blijft uw garde in topconditie.

Ook het emmerhulpje is een handig hulpmiddeltje. Deze wordt aan de zijkant van een emmer geplaatst waar de garde van de mixer op kan rusten. De mixer kan hierin gelegd worden tijdens het rijpen van de tegellijm.

Aanbrengen tegellijm 

Als de tegellijm is aangemaakt is het tijd deze op de ondergrond aan te brengen. De tegellijm dient gelijkmatig te worden verdeeld over het te betegelen oppervlakte. Die gebeurt met een zogenaamde lijmkam. Een lijmkam is een spaan met uitsparingen die verkrijgbaar is in verschillende uitvoeringen en maten. Aangezien het aanbrengen van tegellijm cruciaal is bij goed tegelwerk is het dan ook zeer belangrijk dat de juiste lijmkam wordt gekozen. In een eerder geschreven blog leggen wij uit waar u op moet letten bij het maken van de juiste keuze.

https://cdn.webshopapp.com/shops/291920/files/311544282/zorgvuldig-doornemen-312x56.png

Voordat de tegellijm wordt aangebracht is het goed om te weten hoe u het tegelwerk gaat verdelen. Hier later meer over. Lijm aanbrengen op een wand vergt net wat meer oefening als het aanbrengen van tegellijm op de vloer. Laten we beginnen met de wand.

Neem een schep tegellijm met een geschikte troffel en leg dit op de lijmkam. Smeer vervolgens van beneden naar boven. Let erop dat de lijmkam in de juiste hoek, van ongeveer 45 graden, op de wand gezet wordt. Verdeel de tegellijm vervolgens op het gedeelte wat u gaat betegelen. Als er een waterpas streep is gezet zorg ervoor dat u zo dicht mogelijk langs deze lijn smeert. Zorg ervoor dat alle rillen van de tegellijm een richting uitgaan. Dit kunt u doen als de tegellijm is aangebracht hier nog een keer overheen te gaan. Dit bevordert de vulling tussen het tegelwerk en de ondergrond.

Aanbrengen van de tegellijm op de vloer is een stuk eenvoudiger. Door met de troffel een schep tegellijm op de vloer te leggen hoeft u dit alleen nog goed te verdelen. Ook hier is het van belang dat de lijmrillen allemaal dezelfde richting op gaan. Als de tegellijm is aangebracht kunnen de eerste tegels worden aangebracht.

Probeer bij het verwerken van de tegellijm zo schoon mogelijk te werk te gaan. Haal overtollig tegellijm, dat gemorst is op het tegelwerk, dan ook direct weg met een spons. Laat de tegellijm nooit te lang zitten. Hoe langer u wacht met het verwijderen des te moeilijker dit wordt.  

TIP!

Bij tegels met een groter formaat adviseren wij deze dubbel te verlijmen. Met deze techniek verhoogt u de hechting en vermindert u het risico op holle plekken. Voor meer informatie over het dubbel verlijmen van tegels verwijs ik u graag naar een eerder geschreven blog

https://cdn.webshopapp.com/shops/291920/files/311544282/zorgvuldig-doornemen-312x56.png

 

 De verdeling van het tegelwerk 

Om tot een mooi en esthetisch resultaat te komen is de verdeling van het tegelwerk cruciaal. In de regel wordt gesteld dat er niet kleiner gewerkt mag worden dan een halve tegel. In de praktijk is dit niet altijd mogelijk. Bij de verdeling kijkt u voordat het tegelwerk wordt aangebracht hoe het tegelwerk uitkomt. Denk hierbij aan het lijnenspel bij kranen, meubels e.d. Ook is het niet mooi om op kleine strookjes uit te komen. Wel is het mooi om zo symmetrisch mogelijk te werken. Als er gesneden moet worden op een wand is het optisch mooier om aan beide kanten een evenredig snijstuk te zetten. Dit maakt het voegenspel rustiger.

Bij vloeren kijkt u ook naar waar de meubels komen te staan. Als er een grote kast langs een wand komt is het verstandig het snijwerk aan die kant te plaatsen zodat de hele tegels in het zicht blijven. Heeft u een mooi grote (schuif) pui, dan is het wellicht mogelijk om hier met een hele tegel te beginnen. Met name met grote tegels is het vaak schipperen met de verdeling. Denk hier dan ook goed over na en teken meerdere situaties uit. Zo kiest u altijd voor de juiste verdeling van het tegelwerk.

Het gereedschap om het tegelwerk uit te meten hoeft niet zo spannend te zijn. Bij het uitmeten van wanden, in bijvoorbeeld in een badkamer, is het handig om een laser te gebruiken. Met name als er muurtjes in staan of u te maken heeft met verschillende hoogtes. Uiteraard lukt dit ook met een gewone waterpas.

Bij vloeren is de eerste rij tegels extra zorg nodig. Als de eerste rij goed ligt heeft u hier later veel profijt van. Zorg ervoor dat de eerste rij goed haaks en recht ligt. Dit kunt u doen door twee tegels tegen het begin punt aan te leggen en af te tekenen met een potlood. Vervolgens spant hiertussen een draad of gebruikt u een spatlijn. Ook zijn er tegenwoordig lasers verkrijgbaar die een lijn op de vloer projecteren.

Tegels op maat snijden

 Om de tegels op de juiste maat te krijgen gebruiken we over het algemeen een tegelsnijder. Met een tegelsnijder maakt u een kleine snede in het oppervlak van de tegel waarna deze met een breeksysteem, meestal geïntegreerd in de snijder, op maat wordt gebroken Tegelsnijders zijn er in veel verschillende formaten, merken en uitvoeringen. Over het maken van de juiste keuze tegelsnijder hebben wij beschreven in een eerder geschreven blog.

Naar blogpost

Hoeken uit tegels halen lukt niet met een tegelsnijder. Om een hoek uit een tegel te halen gebruikt u een zaagmachine, of een haakse slijper met de juiste diamantschijf. Ook zaagmachines zijn er in veel verschillende soorten en maten. Afhankelijk van het te zagen materiaal kiest u een machine die aan u behoeftes voldoet. Wij hebben praktisch alle zaagmachines op voorraad staan. Deze kunt u bij ons komen bekijken en u laten adviseren. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met onze klantenservice voor een degelijk advies.

Met een haakse slijper is het ook prima te doen om een scherpe hoek uit een tegel te halen. Let wel dat dit enige oefening vergt. Als u tegels gaat zagen met een haakse slijper zorg dan altijd voor een stabiele ondergrond en de juiste diamantschijf.

Als u een badkamer of toilet gaat betegelen dan komt u er niet omheen. Gaten boren. Gelukkig zijn er tal van oplossingen om een mooi gat te maken in uw tegelwerk. De diamantboor is de meest geschikte oplossing voor et boren ban tegels. Deze zijn in de verschillende diameters verkrijgbaar, of in een tegelboor set waar alle gangbare maten in zitten. In een eerder geschreven blog kunt u lezen hoe u het beste te werk kunt gaan.

Naar blogpost

 In de volgende lijst vindt u het gereedschap voor het snijden, zagen en boren van tegels. Daarnaast zijn er handige tools beschikbaar die deze processen vereenvoudigen. Denk hierbij aan een werktafel of een tegelsjabloon om de te boren gaten af te tekenen.

Tegels voegen 

Als het tegelwerk is gebeurd dan is het tijd om de tegels te voegen. Ook hiervoor heeft een aantal gereedschappen nodig om dit tot een optimaal resultaat te leiden. Bij het aanmaken van het voegmiddel gebruikt u net als bij het aanmaken van de tegellijm bij voorkeur een geschikte mixer.

Het aanbrengen van het voegmiddel doet u met een zogenaamd voegbordje, ook wel inwasspaan genoemd. Dit is een spaan met een rubberen laag waarmee u het voegmiddel in de voegen smeert. Door de rubberen laag weet u zeker dat u het tegelwerk niet beschadigd tijden het aanbrengen van het voegmiddel.

Om het tegelwerk na het insmeren weer schoon te maken gebruikt u een spons. Dit kan een handspons zijn of een sponsbord die gebruikt wordt in combinatie met een sponsbak. Met name bij grotere oppervlakten is dit ten zeerste aan te raden. Deze manier werk sneller en het eindresultaat zal schoner zijn. Wilt u meer informatie over het voegen van tegelwerk dan verwijs ik u graag naar een eerder geschreven blog

Naar blogpost

 Welke gereedschappen om tegels te voegen? Dat is een vraag die wij vaak krijgen. Hier een kleine opsomming van de voeg gereedschappen.

Tegel gereedschap (h2)

Bij het kiezen van tegel gereedschap komen best veel dingen kijken. In het bovengenoemde wordt dan ook beknopt weergegeven welke tegel gereedschappen u nodig heeft. Elke tegelklus is anders, en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren. Mocht u ergens tegen aan lopen, of heeft u meer advies nodig dan staan wij u graag te woord. Zo weet u zeken dat u kiest voor het juiste tegel gereedschap.  

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    PH Tegeltechniek 9,1 / 10 - 3556 Reviews @ Webwinkel Keurmerk
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »