Terug

Tegels voegen

Tegels voegen

Tegels voegen

U heeft het tegelwerk aangebracht en bent trots op het resultaat. Nadat de tegellijm is uitgehard begint u aan de volgende stap, namelijk het voegen van de tegels. Het voegwerk is niet alleen esthetische maar met name functioneel. Het voegwerk maakt het tegelwerk waterdicht, dus hier moet aandacht aan besteed worden. Slecht voegwerk kan leiden tot lekkage en dat willen we voorkomen.

Verschillende soorten voegmiddel

Er zijn veel verschillende soorten voeg verkrijgbaar. De voegmiddelen in ons assortiment zijn van hoge en professionele kwaliteit. Dit wil niet zeggen dat andere merken geen goede voegmiddelen hebben. In tegendeel. Er zijn verschillende fabrikanten actief in Nederland met uitstekende voegmiddelen. Wel zijn er verschillende soorten voeg en wordt er op gelet welke voeg u waar gaat toepassen. De voegmiddelen die wij leveren zijn allen geschikt om in badkamers, toiletten en keukens toe te passen. Ook zijn ze geschikt voor vloeren. Er veel verschillende kleuren verkrijgbaar zodat er voor elke tegel een passende kleur is. Zo kan er voor een contrasterende kleur gekozen worden om het voegwerk te accentueren, of juist een kleur die mooi bij de tegel komt om zo het tegel- en het voegwerk tot een geheel te maken. Verder zijn er speciale voegen verkrijgbaar voor bijvoorbeeld zwembaden. Hier wordt over het algemeen een twee componenten voeg gebruikt. Deze zijn geschikt om continu onder water te staan zonder dat deze verzadigen.

Gereedschap om tegels te voegen

Naast een goed voegmiddel is er goed gereedschap nodig om de voegen in te wassen. Er zijn een aantal gereedschappen die je absoluut nodig hebt, en er zijn gereedschappen welke het voegen wat makkelijker maken. Het meest belangrijke is de voegspaan, ook wel voegbord genoemd, nodig en de juiste spons. Verder zijn er zogenaamde sponsbakken verkrijgbaar die in combinatie met een sponsbord gebruikt wordt. De sponsbak is een grote emmer welke gevuld wordt met water. Op de bak zijn rollen bevestigd waarover men het sponsbord over uit wringt. Met name bij grotere oppervlakten wordt een sponsbak gebruikt.
Om het voegmiddel aan te maken adviseren wij dit altijd machinaal te doen. Dit kan met een (schroef) boormachine met daarop een garde gemonteerd. Om de juiste verhouding water en voegmiddel bij elkaar te krijgen is een maatbeker handig.

Welk gereedschap heb ik nodig?

 • Voegbord
 • Handspons en/of sponsbord
 • Troffel
 • Schone bouwemmer
 • (Schroef) boormachine of mixer met een geschikte garde
 • Sponsbak met rollen of wring systeem

In onze webwinkel vind u een categorie welke geheel gewijd is aan het gereedschap wat u nodig heeft om uw tegelwerk te voegen

Voeg gereedschap

De voorbereiding

Voordat we beginnen met het voegen van uw tegelwerk is het van belang dat alle voegen goed schoon zijn. We zorgen ervoor dat alle lijmresten verwijderd zijn en als u een levelling systeem gebruikt heeft ook daar eventuele resten van verwijderd zijn. Heeft u een speciale tegel, zoals natuursteen of bijvoorbeeld Castelo tegels laat u zich dan goed informeren over hoe het specifieke materiaal gevoegd dient te worden. U kunt deze informatie het best inwinnen bij uw leverancier.

Voegmiddel aanbrengen

Nadat u het voegmateriaal heeft aangemaakt, volgens de instructies wat te vinden is op de verpakking, kunnen we het voegmiddel gaan aanbrengen. Het aanbrengen van het voegmiddel op de wand is iets lastiger als op een vloer. In beide gevallen gaat u systematisch te werk. U neemt het voegbord in de hand en schept met de troffel een dot voegmiddel op het voegbord en smeert u het voegmiddel in de voegen. Veeg het overtollige voegmiddel met een diagonale beweging van de tegels.
Het voegmiddel aanbrengen op de vloer is iets eenvoudiger. Bij het voegen van een vloer schept u het voegmiddel op de vloer en veegt dit met het voegbord diagonaal tussen de voegen. Ook hierbij geldt dat het overtollige voegmiddel met een diagonale beweging verwijderd wordt.

Het schoonmaken

Nadat het voegmiddel is aangebracht gaat u beginnen met het gladmaken en schoonmaken van de voegen. U begint hiermee als de voegen enigszins zijn aangestijfd. Dit kunt u controleren door met een vinger op de voegen te drukken. Blijft er geen voeg achter op uw vinger dan is het tijd om de voegen glad te strijken. Neem hiervoor een hand- of sponsbord. Bevochtig deze een beetje en ga met een draaiende beweging over het tegelwerk totdat de voegen mooi strak zijn. Vervolgens spoelt u de spons uit en gaat u met een diagonale beweging het tegelwerk reinigen. Spoel hierbij regelmatig de spons uit zodat na het drogen er niet of nauwelijks een sluier achterblijft op het tegelwerk. U kunt er voorkiezen als alles is opgedroogd het tegelwerk op te poetsen met een droge doek.

Veel gestelde vragen over het voegen van tegels

Vraag: Er blijft een waas over mijn tegelwerk zitten welke ik niet weg krijg. Wat kan ik het beste doen?
Antwoord: Hiervoor kunt u een cementsluier verwijderraar gebruiken.

Vraag: Ik heb hele smalle voegen, waar kan ik deze het beste mee voegen?
Antwoord: Er zijn verschillende voegen welke een minimale voeg van 1 mm aan kunnen

Vraag: Mijn voegen zijn gescheurd, is hier een oplossing voor?
Antwoord: Een tijdelijke oplossing kan Sealguard impregneermiddel zijn.

Staat uw vraag er niet bij, neem gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag uw vragen omtrent het voegen van tegels.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  PH Tegeltechniek 9 / 10 - 2993 Reviews @ Webwinkel Keurmerk
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »