Terug

Tegelsnijders

Tegelsnijders

Bij het tegelen van een vloer, badkamer of toilet is het eerste gereedschap waaraan gedacht wordt een tegelsnijder. Met een tegelsnijder worden de tegels netjes op maat gesneden zodat deze in uw tegelwerk passen. Dit is nodig aangezien het tegelwerk nooit precies op hele tegels uitkomt.

Tegelsnijder huren of kopen? 

Voor eenmalige klus kan het handig zijn om een tegelsnijder te huren. Hier zijn een aantal nadelen aan verbonden. De tegelsnijder moet voor een bepaalde tijd weer ingeleverd worden wat onhandig is als uw project iets uitloopt. Verder is het maar de vraag welke kwaliteit de tegelsnijder heeft. Het voordeel van een tegelsnijder huren is dat u de kosten beperkt. U kunt al een tegelsnijder huren bij de grotere ketens vanaf een paar euro per dag. Bij het kopen van een tegelsnijder weet u wat u in huis haalt en kunt u uw eigen budget bepalen. Daarnaast is een goede snijder nooit weg en kunt u deze bij een eventueel volgend project opnieuw gebruiken. Een ander bijkomend voordeel is dat u een snijder kunt aanschaffen die op uw tegelwerk is afgestemd. Bij kleinere tegels heeft u een ander formaat nodig als bij grotere tegels. Wel is het handig om goed na te denken over een volgend project zodat de tegelsnijder ook daar geschikt voor is.

Verschillende tegelsnijders voor verschillende tegels 

Er is in de loop der jaren veel veranderd in tegelwereld. Daar waar vroeger enkel nog kleine tegels voor handen waren ziet men dat de tegels steeds groter in formaat zijn geworden. Ook de samenstelling van tegels is drastisch veranderd. Voorheen waren er enkel tegels met een glazuurlaag en tegenwoordig zijn er ook hardgebakken tegels en tegels waar porselein is in verwerkt. De laatstgenoemde tegels zijn erg hard en zijn in sommige gevallen ook lastig te snijden. Ook is de dikte van tegels veranderd. Er zijn nu zelfs tegels met een dikte van 2 centimeter, en u kunt zich voorstellen dat deze een stuk lastiger te snijden zijn als de standaard tegels met een dikte van 1 centimeter. Er zijn tegelsnijders op de markt die de dikke tegels aan kunnen, maar dit is niet zeker te stellen in alle gevallen. Dit heeft te maken met de spanning die in de tegels zit. Zit er te veel spanning in de tegels kunnen deze verkeerd breken na het snijden en er wordt dan ook vaak gekozen voor een tegelzaagmachine. Verder zijn er voor verschillende tegels verschillende snijwieltjes verkrijgbaar. Zo zijn er kleinere snijwieltjes beschikbaar voor kleinere wandtegels, en snijwieltjes met kogellagers voor het zwaardere werk. Het juiste snijwieltje is dan ook van groot belang bij het uiteindelijke resultaat.

De verschillende merken 

In ons assortiment vindt u verschillende merken tegelsnijders. Bij alle merken vindt u een degelijk instapmodel en de professionele uitvoeringen. Eigenlijk kunt u stellen dat voor elke tegelklus en elk budget wij een geschikte tegelsnijder kunnen aanbieden. Van de volgende merken hebben wij een uitgebreid assortiment

Ook vindt u voor al deze tegelsnijders de passende snijwieltjes. De snijwieltjes zijn als het ware het hart van uw tegelsnijder. Gebruik dan ook altijd een passend wieltje en bezuinig hier niet op. Dit wil niet zeggen dat automatisch het duurste wieltje het beste is. Zo zijn er tegels die zich beter laten snijden met een goedkoper wieltje als met een duurder exemplaar. Uiteraard kunt u bij twijfel altijd contact opnemen. Wel is het handig dat u dan weet welke tegels u gaat snijden. Zo kunnen wij u een passend advies geven.

Welke tegelsnijder moet ik kiezen? 

Dit is een vraag welke wij vaag gesteld krijgen. Er zijn een aantal factoren waarnaar gekeken wordt bij het kiezen van uw nieuwe, geschikte tegelsnijder. Als eerste kijkt u naar het formaat van de te snijden tegels en kijkt u naar de snijlengte van de tegelsnijder. Over het algemeen kunt u prima uit de voeten met een tegelsnijder met een lengte van 60 cm. De tegelformaten 30x60 en 60x60 zijn namelijk prima te verwerken door een handige doe-het-zelver. Grotere formaten worden lastiger, maar dit wil niet zeggen dat dit niet goed te doen is. Uiteraard met het juiste gereedschap.

Daarnaast is van belang om goed te weten welke materiaal u gaat snijden. Harde tegels vergen een andere aanpak als zachtere tegels. De zachtere tegels laten zich over het algemeen prima snijden met een iets goedkopere tegelsnijder.

Gaat u een kleine klus uitvoeren, zoals een keukenwand of toilet of gaat u juist een grote oppervlakte zoals een kamervloer betegelen? Ook dit zijn twee vragen die meegenomen moeten worden bij het aanschaffen van een tegelsnijder. Bij kleinere klussen volstaat een basic tegelsnijder prima, en bij grotere klussen adviseren wij om een iets geavanceerder model te kiezen. Bij grotere klussen wordt er meer gesneden en een betere tegelsnijder is dan handiger in gebruik. Zo voorkomt u een hoop ergernis en loopt uw tegelklus een stuk soepeler.

Hoe snij ik een tegel?

Nu u de juiste tegelsnijder heeft voor uw klus kan het echte snijden beginnen. Zorg er altijd voor dat de tegelsnijder op een goede stabiele ondergrond staat. Een tegelsnijder kan op de vloer geplaatst worden en om ergonomisch te werk te gaan kiest u voor een goede werktafel. Controleer of de aanslag, waar de tegel tegenaan komt te liggen, haaks op de geleider(s) staat. Dit kunt u controleren door een winkelhaak op de tegelsnijder te leggen. Een andere optie is om een tegel aan twee kanten af te tekenen op dezelfde lengte en te kijken of het snijwieltje de twee punten raakt. Bij de meeste snijders is de geleider goed af te stellen zodat de tegels mooi haaks gesneden worden. Dit scheelt een hoop afteken werk. Is een tegelsnijder om welke reden dan ook niet haaks dan moet u de te snijden tegel aan twee kanten aftekenen om een rechte snede te verkrijgen.

Als de tegel is afgetekend op de juiste maat wordt de tegel op tegelsnijder gelegd. Bij repeterende sneden bestaat de mogelijkheid de snijder op maat te zetten. Op de geleider is een extra beugel gemonteerd die vastgezet kan worden. Zo hoeft u de tegel maar een keer af te tekenen en kunt u meerdere snijstukken maken met dezelfde grootte. Deze aanslag is bij elke tegelsnijder verschillend maar doet uiteindelijk hetzelfde.

Als de tegel op zijn plaats ligt plaatst u het snijwieltje op de tegel en oefent u een lichte druk uit op de tegel. Het is even uitvogelen hoeveel druk er gezet moet worden aangezien elke tegel verschillend is. Het is dan ook raadzaam om eerst een prof tegel te proberen. Bij een te harde druk kan het zijn dat de tegel rafelig wordt en bij te weinig druk kan het zijn dat de tegels niet goed breken. Het vergt dan ook enige oefening om de tegel goed te snijden. Als het de eerste keer niet direct lukt is dit niet zo vreemd en is het niet nodig direct in paniek te raken.

[powr-media-gallery id="963a0d61_1639727645"]
Maak in een vloeiende beweging de snede in de tegel. U zult zien dat er een rechte kras in de tegel ontstaat waar de tegel wordt gebroken. De meeste tegelsnijders hebben een ingebouwd breekmechanisme. Dit is verschillend bij elke snijder en is dus raadzaam de werking hiervan goed te bekijken. Wij hebben bij de meeste productomschrijvingen een video toegevoegd waar dit goed op te zien is. Wat universeel is aan de breekmechanismen is dat deze met een tikkende beweging op de tegel geraakt moeten worden. Vaak wordt de fout gemaakt dat het breekmechanisme op de tegel gedrukt wordt. Hierdoor kan het voorkomen dat de tegel niet goed breekt. Hier dient men dan ook rekening mee te houden.

Vragen over uw tegelsnijder 

Heeft u advies nodig, of heeft u vragen dan staan wij u graag bij. Wilt u uw tegelsnijder eerst zien, voelen of proberen dan bestaat de mogelijkheid om langs te komen in onze showroom in Lelystad. Wij zorgen ervoor dat u de juiste keuze maakt bij het kiezen van uw tegelsnijder.   

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    PH Tegeltechniek 9,2 / 10 - 4609 Reviews @ Webwinkel Keurmerk
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »