Menu
EUR
Welke lijmkam moet ik gebruiken?

Welke lijmkam moet ik gebruiken?

Door: Bert Bouweriks Reacties: 0

Een lijmkam wordt gebruikt om de tegellijm te verdelen op de ondergrond. De lijmkam wordt zowel op de wand als op de vloer gebruikt. Een lijmkam is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en in verschillende vertandingen. De vertanding, welke in verschillende formaten verkrijgbaar is, bepaald de hoeveelheid tegellijm wat aangebracht wordt. Hoe groter de vertanding, des te meer tegellijm wordt er aangebracht.

Welke vertanding heb ik nodig?

Welke vertanding u nodig heeft is afhankelijk van het formaat van uw tegels. Over het algemeen kan men stellen, dat hoe groter de tegels hoe groter de vertanding. U kunt zich voorstellen dat bij een mozaïek tegeltje van bijvoorbeeld 2x2 centimeter en geen vertanding van een centimeter wordt toegepast, en bij een tegel van 100x100 centimeter en geen vertanding van 4 millimeter. Een echte regel qua vertanding en formaat tegel bestaat niet, maar er is wel een richtlijn waar naar gekeken wordt. Deze zal ik laten zien aan de hand van de meest voorkomende tegelmaten.

Mozaiek tot c.a. 5x5 cm.  Vertanding 3 of 4 mm.
Wandtegels  c.a. 10x10 cm. Vertanding 4 mm.
Vloertegels  c.a. 10x10 cm. Vertanding  6 mm.
Wandtegels  c.a. 15x15 / 20x20 cm. Vertanding 6 mm.
Vloertegels c.a. 15x15 cm. Vertanding 6 mm.
Vloertegels c.a. 20x20 cm.  Vertanding 6 of 8 mm. 
Wandtegels  c.a. 30x30 / 30x60 cm.  Vertanding 8 mm.
Vloertegels c.a. 30x30 / 30x60 cm. Vertanding 8 mm. 
Vloertegels c.a. 60x60 cm. Vertanding 10 mm.
Vloertegels c.a. 80x80 cm. Vertanding 12 mm. 
Vloertegels c.a. 90x90 cm. (en groter) Vertanding 15 mm. 

Tegenwoordig worden er vaak vloertegels op de wand verwerkt. U kunt dan de zelfde vertanding aanhouden als op de vloer. Ook adviseren wij altijd een dubbele verlijming toe te passen op zowel de wand als op de vloer. Voor meer informatie over dubbele verlijming verwijs ik u graag naar een eerder geschreven blog.

Hoe kan ik zien of ik de juiste vertanding heb gebruikt?

Graag willen wij u deze extra tip meegeven. Als u deze tip toepast weet u zeker of u de juiste lijmkam heeft toegepast. U heeft de juiste vertanding toegepast als de tegel mooi vol in de lijm komt te liggen. Zo weet u zeker dat na het uitharden van de tegellijm er geen holle plekken onder uw tegels ontstaan. U kunt dit testen door de eerste tegel na het leggen, zowel op de wand als op de vloer, er weer uit te wippen. Wrijf de tegel met een schuivende beweging eerst goed in de tegellijm. Neem nu een stevige troffel en kijk wat er gebeurd onder de tegel. Zit deze goed vol in de tegellijm heeft u de juiste vertanding. Is dit niet het geval neem dan een grotere vertanding. 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »