Terug

Welke lijmkam moet ik gebruiken?

Welke lijmkam moet ik gebruiken?

Welke lijmkam moet ik gebruiken? Deze vraag wordt regelmatig gesteld. En gelukkig maar het is namelijk een hele goede vraag. De lijmkam bepaald uiteindelijk de hoeveelheid tegellijm wat onder het tegelwerk komt. De juiste hoeveelheid tegellijm bepaald de kwaliteit van het tegelwerk.

Een lijmkam wordt gebruikt om de tegellijm te verdelen op de ondergrond. De lijmkam wordt zowel op de wand als op de vloer gebruikt. Een lijmkam is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en in verschillende vertandingen. De vertanding, welke in verschillende formaten verkrijgbaar is, bepaald de hoeveelheid tegellijm wat aangebracht wordt. Hoe groter de vertanding, des te meer tegellijm wordt er aangebracht.

Welke vertanding heb ik nodig?

Welke vertanding u nodig heeft is afhankelijk van het formaat van uw tegels. Over het algemeen kan men stellen, dat hoe groter de tegels hoe groter de vertanding. U kunt zich voorstellen dat bij een mozaïek tegeltje van bijvoorbeeld 2x2 centimeter en geen vertanding van een centimeter wordt toegepast, en bij een tegel van 100x100 centimeter en geen vertanding van 4 millimeter. Een echte regel qua vertanding en formaat tegel bestaat niet, maar er is wel een richtlijn waar naar gekeken wordt. Deze zal ik laten zien aan de hand van de meest voorkomende tegelmaten.

Mozaiektot c.a. 5x5 cm. Vertanding3 of 4 mm.
Wandtegels c.a. 10x10 cm.Vertanding4 mm.
Vloertegels c.a. 10x10 cm.Vertanding 6 mm.
Wandtegels c.a. 15x15 / 20x20 cm.Vertanding6 mm.
Vloertegelsc.a. 15x15 cm.Vertanding6 mm.
Vloertegelsc.a. 20x20 cm. Vertanding6 of 8 mm. 
Wandtegels c.a. 30x30 / 30x60 cm. Vertanding8 mm.
Vloertegelsc.a. 30x30 / 30x60 cm.Vertanding8 mm. 
Vloertegelsc.a. 60x60 cm.Vertanding10 mm.
Vloertegelsc.a. 80x80 cm.Vertanding12 mm. 
Vloertegelsc.a. 90x90 cm. (en groter)Vertanding15 mm. 

Tegenwoordig worden er vaak vloertegels op de wand verwerkt. U kunt dan de zelfde vertanding aanhouden als op de vloer. Ook adviseren wij altijd een dubbele verlijming toe te passen op zowel de wand als op de vloer. Voor meer informatie over dubbele verlijming verwijs ik u graag naar een eerder geschreven blog.

Hoe kan ik zien of ik de juiste vertanding heb gebruikt?

Graag willen wij u deze extra tip meegeven. Als u deze tip toepast weet u zeker of u de juiste lijmkam heeft toegepast. U heeft de juiste vertanding toegepast als de tegel mooi vol in de lijm komt te liggen. Zo weet u zeker dat na het uitharden van de tegellijm er geen holle plekken onder uw tegels ontstaan. U kunt dit testen door de eerste tegel na het leggen, zowel op de wand als op de vloer, er weer uit te wippen. Wrijf de tegel met een schuivende beweging eerst goed in de tegellijm. Neem nu een stevige troffel en kijk wat er gebeurd onder de tegel. Zit deze goed vol in de tegellijm heeft u de juiste vertanding. Is dit niet het geval neem dan een grotere vertanding. 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    PH Tegeltechniek 9,1 / 10 - 3982 Reviews @ Webwinkel Keurmerk
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »