Terug

Tegels Verwijderen

Tegels Verwijderen

Om een goede basis te maken voor nieuw tegelwerk is het soms nodig het oude tegelwerk te verwijderen. Het kan zijn dat het oude tegelwerk los zit, niet vlak genoeg is of er is niet voldoende ruimte voor een nieuwe laag tegels.

Tegels verwijderen, hoe kan ik dit het beste doen?

Tegels verwijderen is best wel een ondankbare klus. Soms gaat het heel gemakkelijk en soms gaat het heel moeilijk. U kunt tegels laten verwijderen door de vakman maar het is een klus die prima zelf uit te voeren is. Dit bespaart veel geld dat weer ergens anders voor gebruikt kan worden. U kunt natuurlijk ook de oude tegels laten zitten en de nieuwe erover heen verlijmen. Dit is lekker makkelijk maar soms is het opties gezien niet zo mooi. (Tegels steken buiten de kozijnen uit). Het kan ook zijn dat de oude tegels kapot zijn en er holle ruimte achter de tegels zitten. In dat geval kunt U beter de oude tegels verwijderen zodat er weer een solide basis voor het nieuwe tegelwerk ontstaat. Bij het verwijderen van de oude tegels is het handig om te weten of er door de vloer of wand leidingen lopen. Zo voorkomt u schade aan water en stroom leidingen en of vloerverwarming.

Algemene tip voor het verwijderen van wand en vloertegels

  • Gelijmde tegels kunt u het beste los bikken of loswrikken met een hamer en een platte beitel. U kunt de tegels heel makkelijk lostikken door de beitel onder de tegel te plaatsen en een klap met de hamer erop te geven.
  • Een kango of SDS-boorhamer kunt u het beste gebruiken voor tegels die in de specie liggen. U klopt de tegels dan stukje voor stukje los van de vloer of wand. Zorg dat u niet te enthousiast te werk gaat anders beschadigt u de ondervloer of wand te erg.
  • Naderhand schoonmaken is een must. Voordat u met je nieuwe tegelwerk gaat beginnen moet alles puin en stofvrij zijn.
  • Draag altijd beschermende kleding. Een stofmasker, veiligheidsbril en handschoenen zorgen voor een goede bescherming en voorkomen is beter dan genezen.
  • Zorg van tevoren dat u weet hoe de tegels verlijmd zijn, waar de leidingen lopen en voor zakken waar je het puin mee kunt afvoeren, want een schone werkplek is vaak een overzichtelijke en veilige werkplek.

Gereedschap voor het verwijderen van tegels

Kapotte wand- en/of vloertegel verwijderen

Wanneer u een tegel gaat verwijderen omdat hij kapot is kunt u het beste beginnen om rondom de voegen te verwijderen. Dit kun je doen door de voegen eruit te krabben of je gebruikt een haakse slijper met een dunne diamant schijf om de voeg eruit te slijpen. Zodra de voegen zijn verwijderd is de spanning van de tegel af en kun je deze rustig met een hamer en beitel verwijderen. Verwijder daarna de lijmresten en maak het geheel stof en vetvrij en u bent klaar om de nieuwe tegel erin te lijmen.

Het verwijderen van vloer of wandtegels op wat grotere oppervlaktes.

Zoek altijd eerst naar kapotte tegels of tegels met een scheur. Dit is namelijk het makkelijkste om een begin te maken met je sloopwerk. Zijn deze niet vinden…geen nood…begin dan gewoon in de hoek met een hamer en een beitel. Probeer de tegel te verwijderen door middel van het hakken in de voeg zo haalt u meteen de spanning van de vloer af. Is er eenmaal een tegel verwijderd dan kunt u gemakkelijk verder gaan met de volgende tegel. Het gebruik van een SDS-boorhamer met platte beitel zal het werk een stuk sneller laten verlopen vooral bij grotere oppervlaktes.

Het verwijderen van tegels die in de specie liggen.

Zijn uw tegels in de specie gelegd dan kun je je borst nat maken. De specie zit namelijk goed vast aan de tegel en aan de ondervloer. Voor het verwijderen van deze tegels gaat u eerst weer op zoek naar een kapotte tegel of tegel met een scheur. Dit is namelijk het makkelijkste om een begin te maken met het sloopwerk. Heeft u die gevonden dan begint u daar met de boorhamer en platte beitel. U kunt ook weer gewoon in de hoek beginnen mocht er geen kapotte tegel zijn. Het nadeel van de tegel in de specie is dat je de tegel moet afbrokkelen hierdoor bent u langer bezig met de sloopwerkzaamheden. Een nadeel van het verwijderen van tegels in de specie is dat er veel stof vrijkomt tijdens het slopen. Draag daarom een goed stofmasker, handschoenen en een veiligheidsbril.

Tegels verwijderd……en dan?

Zo…inmiddels is het grove sloopwerk gedaan en nu wilt u alles tegel klaar gaan maken. Voor vloer en wand is het belangrijk dat u zo veel mogelijk lijm of specie resten verwijderd zodat de wand of vloer zo vlak mogelijk is. Voor de wanden kunt u het beste de muur weer vlak maken door deze te laten stucen. Bent u zelf handig dan kunt u dit natuurlijk zelf doen en hou je een aardig cent in je zak. Als er na het verwijderen van de lijm een redelijk vlakke vloer hebt kun je deze nog wat vlakker maken door met een komschijf op een haakse slijper de vloer mooi vlak te schuren. Daarna kunt u beginnen met voorstrijken en dan te tegelen. Is de vloer nog niet zo vlak dan kun je je hem egaliseren met egaline. Meestal volstaat een laag van 5 mm voor een mooie vlakke vloer. Voordat u gaat egaliseren primer je de vloer met een voorstrijk. Deze voorstrijk bindt de laatste restjes stof en zorgt voor een betere hechting van de egaline. Als de egaline droog is kunt u beginnen met de nieuwe tegelvloer. Uiteraard is voorstrijken dan ook weer een must zodat de tegellijm goed hecht aan de geëgaliseerde vloer.

Tot slot….

Tegels verwijderen is niet zo heel moeilijk, maar het kost wel tijd, energie en wat geduld.Heeft u dit niet, dan is het verstandig een goede vakman in te schakelen. U betaalt daar dan wel voor maar dan weet u zeker dat het goed gebeurt en binnen een redelijk termijn zij uw tegels verwijderd.

Reacties

  • Placeholder

    Peter Hogeveen

    27 / 01 / 2022

    Hoi Nathalie,

    Wat het meest gedaan wordt is de wanden stucen. Afhankelijk van de ruimte wordt hiervoor het juiste materiaal gekozen. In een toilet kan dit prima met gips. In natte ruimten zoals een badkamer is het beter om een cement gebonden materiaal te gebruiken. De CTM650 van Coba is hier een goed voorbeeld van. Bijkomend voordeel is dat jee het gestucte na 4 uur al kan betegelen.

    https://www.phtegeltechniek.nl/coba-ctm-650-uitvlakken-2-20-mm-20-kg-106052657.html

  • Placeholder

    Nathalie

    27 / 01 / 2022

    Wat kan je dan het beste gebruiken om de wand weer glad te stucen voor het tegelen?

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    PH Tegeltechniek 9,2 / 10 - 4609 Reviews @ Webwinkel Keurmerk
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »