Menu
EUR
Zelf vloer egaliseren: stappenplan voor tegelwerk

Zelf vloer egaliseren: stappenplan voor tegelwerk

Door: Michelle van Dijk Reacties: 0

Zelf je vloer egaliseren: stap-voor stap

Bij het leggen van tegels is het belangrijk dat de ondergrond vlak is. Kleine oneffenheden kunnen op een later moment namelijk tot spanning, scheuren of loszittende tegels leiden. Zeker de grotere formaten tegels die tegenwoordig veel worden gelegd (60x60, 120x30, etc.) zijn gevoelig voor afwijkingen. Een ongelijke vloer betekent dat de lijmdikte varieert, waardoor een piekbelasting kan ontstaan. Een goede egalisatielaag zorgt voor een stabiele basis met minder kans op scheuren. Om zelf een vloer te egaliseren kun je onderstaand stappenplan volgen.

1. Voorbereiding van de vloer

Het is belangrijk om oude lijmresten, losse deeltjes, vet en verfresten van de vloer te verwijderen. Gebruik hiervoor eventueel een schuurmachine. Zorg met een bezem en/of stoffer-en-blik dat de vloer stofvrij is, zodat het egalisatiemiddel optimaal kan hechten. Meet op meerdere punten de afvlakking met een waterpas of laser om de hoogtes en dalen in kaart te brengen. 

[products=blog_egaliseren]

2. Primer of voorstrijkmiddel

Voordat je kunt egaliseren is het belangrijk om de zuiging van de ondergrond te reguleren. Een primer, ook wel voorstrijkmiddel genoemd, is dan ook essentieel in het egalisatieproces. Zonder gebruik van de juiste primer kan de egalisatiemortel te snel uitdrogen of onvoldoende hechten. De juiste primer is afhankelijk van de zuigkracht van de ondergrond. Twijfel je over de juiste primer? Lees dan onze blog over het kiezen van het juiste voorstrijkmiddel. Breng de primer gelijkmatig aan met een roller of blokkwast en laat drogen volgens het voorschrift van de fabrikant.

[products=blog_egaliseren_1]

3. Egaliseermiddel mengen en aanbrengen

Voor het egaliseren van de vloer kun je de PCI Egaline FT Plan gebruiken. Deze egaline heeft een bereik voor laagdikten van 0-20mm, waardoor de egaline zeer gemakkelijk verwerkt kan worden. Daarnaast hardt deze egaline al binnen 2-3 uur uit. 

Voor het mengen dien je de voorgeschreven verhouding aan te houden. Raadpleeg dus altijd het verwerkingsvoorschrift van de fabrikant bij het aanmaken van de egaline. Gebruik voor het mengen een krachtige mixer of boormachine met mengstaaf. Egaliseer je vaker een vloer? Kies dan voor de BIHUI Egaline Mixer B-Level. Meng de egaline tot een homogene massa zonder klontjes.

[products=blog_egaliseren_2]

Breng het mengsel aan vanaf één kant van de ruimte en werk systematisch van de buitenrand naar binnen. Gebruik een ontluchtingsroller om de luchtbellen van het oppervlak te verwijderen.

[products=blog_egaliseren_3]

4. Uitharden en controleren

Laat de egalisatielaag ongestoord drogen volgens de tijd die de fabrikant aangeeft. Houd hierbij rekening met temperatuur, luchtvochtigheid en ventilatie: koude en/of vochtige omstandigheden vertragen het droogproces. Belast de vloer niet totdat de egalisatiemortel voldoende draagkracht heeft bereikt.

Na het uitharden kun je de vlakheid controleren met een vloerrij, waterpas of laser. Kleine oneffenheden kunnen eventueel worden gecorrigeerd met een kleine correctielaag. Als alles binnen tolerantie is, ben je klaar om te gaan tegelen!

[products=blog_egaliseren_4]

Met een goede voorbereiding en de juiste materialen en gereedschappen kun je gemakkelijk zelf je vloer egaliseren. Heb je vragen over welk product je het beste kunt gebruiken in bepaalde situaties? Neem dan gerust contact met ons op, wij denken graag met je mee.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, laat als eerste een reactie achter!
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »