Terug

Keramisch tegels buiten

Keramisch tegels buiten

Steeds vaker wordt ervoor gekozen om de vloertegels vanuit de woonkamer door te leggen op het terras. Hierdoor ontstaat een prachtig verruimd effect en trek je de tuin bij de woonkamer.

Nog vaak wordt er te eenvoudig gedacht bij het lijmen van vloertegels in een buiten situatie. Met name in ons Nederlands klimaat zijn er een aantal aspecten waar goed op gelet dient te worden. Zo zijn er een aantal systemen beschikbaar waarmee u uit de voeten kunt. Allereerst is het belangrijk te weten welk materiaal er voor de afwerking wordt gekozen. Kiest u voor een keramische buitentegel van 2 cm kan dit anders worden verwerkt als een “normale” vloertegel die u ook binnenhuis heeft toegepast.

Keramische tegel van c.a. 1 cm buiten leggen

Bij een tegel van c.a. 1 cm dikte kan niet op een (gestabiliseerd) zandbed worden gelegd. Hiervoor is de tegel te dun en dus te kwetsbaar. In dit geval zal er eerst een betonplaat moeten worden gestort. Hiermee creëer je een stabiele basis voor het tegelwerk en wordt voorkomen dat de tegels breken bij het betreden ervan. Nadat de betonplaat is uitgehard kan de voorbereiding voor het tegelwerk beginnen.

Voldoende afschot maken

Zorg altijd voor voldoende afschot in het te maken terras. Dit kan met een zand/cement dekvloer worden gemaakt. Belangrijk is dat de zand/cement dekvloer goed wordt aangebrand zodat deze niet los komt te liggen bij het uitharden. Dit doet u door pure portland op de betonplaat te strooien en dit met een bezem en water goed in te wrijven. Zorg bij het aanbrengen van de zand/cement dekvloer voor voldoende afschot. In de regel wordt gesteld dat er minimaal 1 centimeter per meter afschot nodig is voor een goede afwatering. Verder is het van belang dat de dekvloer goed vlak wordt aangebracht. Dit voorkomt straks bij het leggen van de tegels holle plekken. Holle plekken in het tegelwerk is in een buiten situatie funest. Hier kan vocht intrekken en kunnen de tegels beschadigen bij vorst. Bij het smeren van een zand/cement dekvloer is een minimale hoogte van c.a. 3 cm nodig. Ik zelf persoonlijk vind dit aan de krappe kant en zou, indien mogelijk, minimaal 4 cm adviseren. Let hier dus op bij het aanbrengen van de betonplaat. Mocht er om welke reden dan ook niet genoeg hoogte zijn om de zand/cement dekvloer aan te brengen dan kiest u voor een uitvlakmortel. De PCI Pericret is hier een geschikt product voor. Deze uitvlakmortel kan worden aangebracht vanaf 3 mm en tot een dikte van 50 mm. Een bijkomend voordeel is dat de PCI Pericret snel afbindt en al na 2 uur kan worden afgewerkt. Hierdoor zijn er geen langere wachttijden en kunt u snel progressie maken met uw werk. De PCI Pericret is bovendien makkelijk te verwerken. Let er wel op dat als u voor dit type materiaal kiest u de ondergrond eerst moet voorbehandelen met een geschikte primer. In geval van een betonplaat kunt u kiezen voor de Gisogrund

Waterdicht maken

Om er zeker van te zijn dat er geen vocht tussen het tegelwerk en de ondergrond kan komen is het nodig om de ondergrond hiertegen te beschermen. Een betonplaat kan van onderaf vocht opnemen. Als dit tussen de afwerklaag en het tegelwerk terecht komt en het gaat vriezen dan zet het vocht uit. Hierdoor kunnen tegels scheuren of zelfs loslaten. Om dit te voorkomen is het nodig hiervoor maatregelen te treffen zodat er in de toekomst geen problemen ontstaan. Op de zand/cement dekvloer wordt een waterdichting aangebracht. Deze afdichting zorgt ervoor dat het vocht niet onder het tegelwerk terecht komt. Hiervoor gebruiken we de Pecilastic U afsichtings- en ontkoppelingsmat voor. Deze matten kunnen we aanbrengen met een flexibele tegellijm die geschikt is voor buiten toepassingen. De beste tegellijm hiervoor is de PCI Flexmortel Premium tegellijm. Deze is extra flexibel en geschikt voor keramiek en natuursteen. Ook heeft deze tegellijm een goed vullend vermogen. Dit is ook geschikt om kleine oneffenheid in de ondergrond uit te vlakken. Bij het aanbrengen van de matten gebruikt u een lijmkam van c.a. 6 mm. Als de mat in de lijm gelegd wordt is het belangrijk dat deze goed wordt aangedrukt en 100% lijmcontact maakt. Verder zijn de matten scheur overbruggend. Mochten er dus scheuren in de ondergrond ontstaan of aanwezig zijn, is dit geen probleem. Nadat de matten zijn aangebracht kunnen deze direct worden belopen.

De naden tussen de matten worden afgedicht met een speciale band. Hiervoor gebruikt u de PCI Pecitape 120. Deze wordt op maat gemaakt en over de naden gelijmd met dezelfde tegellijm. Deze band zorgt ervoor dat er geen vocht door de naden kan trekken en maakt het geheel 100% waterdicht. Ook de eventuele opstaande randen die later met een plint worden afgewerkt voorziet u van de Pecitape 120. Als het geheel is uitgehard dan kan het tegelwerk hier rechtstreeks op verlijmd worden.

Tegels buiten lijmen

Nu is het tijd om het tegelwerk aan te brengen. U kunt de tegels rechtstreeks over de Pecilasic matten aanbrengen. Hier is verder geen primer voor nodig. U maakt de PCI Flexmortel Premium tegellijm aan op de manier dat op de verpakking staat aangegeven. Mocht het tussentijds hebben geregend dan is het van belang dat alle goed droog is en dat er geen vocht achterblijft op de ondergrond. Kijk ook naar de weersverwachting zodat u er zeker van bent dat het droog blijft. Mocht het een warme dag worden en ligt het terras in de directe zon smeer dan niet al te grote vlakken in.

Bij het aanbrengen van tegelwerk in een buiten situatie is het van belang dat het tegelwerk 100% verlijmd wordt en dat er geen holle ruimtes ontstaan. Kies dan ook de juiste lijmkam voor het formaat tegels dat u gaat aanbrengen. Voor meer informatie over welke lijmkam u het beste kunt gebruiken verwijs ik u graag naar een eerder geschreven artikel. Met name bij grotere tegels adviseer ik altijd een dubbele verlijming toe te passen. Dit houdt in dat er zowel op de ondergrond als de achterkant van de tegel een lijm laag wordt aangebracht. Zo weet u zeker dat het tegelwerk een volle verlijming krijgt.

   TIP: Til na het leggen van de eerste tegel de tegel uit de tegellijm en kijk of deze vol verlijmd is

Het tegelwerk buiten voegen.

Als alle tegel zijn gelegd en het geheel goed is uitgehard kan er worden begonnen met het voegwerk. Let op bij het voegen dat er niet te veel wind staat die dag. Dit kan de droging beïnvloeden en ervoor zorgen dat de voeg verbrand. Voor het voegen van de tegels zijn twee opties. Er kan met een “normale” voeg gevoegd worden zoals de Nanofug Premium. Deze voeg is in veel verschillende kleuren leverbaar en is geschikt voor buiten. Ook kunt u kiezen voor een twee componenten voeg kiezen. Deze is extra duurzaam en nog beter te reinigen. De twee componenten voeg is wel iets lastiger om aan te brengen. Mocht u voor het eerst tegelwerk gaan voegen dan adviseer ik de Nanofug Premium te kiezen.

Afkitten van de randen

De randen die langs eventuele muren lopen kunnen vervolgens worden afgekit. Deze voegen mogen niet worden dicht gevoegd aangezien het tegelwerk moet kunnen werken. Met name bij temperatuurwisselingen kan het tegelwerk werken. Als u deze voegen met een normaal voegmiddel zou dichtvoegen dan sluit u het tegelwerk op. Voor het afkitten gebruikt u een siliconen kit. De siliconenkit Silcofug E van PCI is hier een goed voorbeeld van. Deze is in dezelfde kleuren verkrijgbaar als de Nanofug Primuim. Zo maakt u alles tot een mooi geheel en laat u de voegen mooi bij het tegelwerk kleuren.

Uiteraard kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten. Voor bijzondere situaties kunnen wij vrijblijvend op locatie langskomen en een passend advies uitbrengen. Zo weet u zeker dat het project perfect wordt uitgevoerd en geniet u extra lang van uw keramische tegels buiten.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    PH Tegeltechniek 9,2 / 10 - 4609 Reviews @ Webwinkel Keurmerk
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »