Terug

Voegen schoonmaken en schoonhouden

Voegen schoonmaken en schoonhouden

Een mooie voeg is de kroon op uw tegelwerk. Om het tegelwerk mooi te houden is het dan ook van belang dat de voegen mooi blijven. Dit geeft immers de uitstraling van uw badkamer, toilet, keukenwand of tegelvloer weer. Bij een nieuwe badkamer of ander tegelwerk kunt u kiezen voor een voegmiddel dat vuil afstoot maar bij bestaand tegelwerk is dit niet meer mogelijk. De reden dat ik dit zeg is dat oudere voegen vaak minder van kwaliteit zijn als de voegen die hedendaags op de markt verkrijgbaar zijn. De voegen van 10 jaar of ouder zijn vaak poreuzer en grover van structuur waardoor vuil zich makkelijk kan hechten. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen voor het schoonmaken van voegen waarmee u uw tegelwerk weer behoorlijk mee kan opknappen.

Voorkomen is beter als genezen 

Vieze voegen schoonmaken is in de meeste gevallen een klusje wat vooruit wordt geschoven. Dat is niet zo gek aangezien bij velen dit als onprettig wordt ervaren. Daarom is het dan ook beter om ervoor te zorgen dat uw voegen niet vies worden.

Badkamer voegen schoonhouden 

Om ervoor te zorgen dat uw voegen in uw badkamer niet vies worden is het in eerste instantie belangrijk het juiste voegmiddel te gebruiken. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel goede voegmiddelen op de markt dit in veel verschillende kleuren. Wij voeren in ons assortiment de voegmiddelen van PCI en wel de Premium variant. Deze voeg is schimmel- en vuil afstotend. Dit komt niet alleen de uitstraling ten goede maar ook de hygiëne. Verder is het belangrijk dat de badkamer goed wordt geventileerd. Vocht in uw badkamer kan schimmel veroorzaken wat de voegen kan aantasten.  Daarnaast is het handig om, in ieder geval het douchegedeelte, na het gebruik te drogen. Dit kan met een trekker maar nog beter is om dit te doen met een handdoek. Maak regelmatig uw badkamer schoon. Dit klinkt logisch maar heeft zeer invloed op het mooi blijven van uw voegen. Kies bij het schoonmaken van uw badkamer voor de juiste schoonmaakmiddelen. Hier later meer over

Tegelvloer schoonhouden

Een tegelvloer is een robuuste oplossing voor in huis en kan jaren mee. Tegenwoordig zijn er veel soorten keramiek en natuursteen soorten die gebruikt worden als afwerking voor uw vloer. Maar ook wordt er steeds meer gekozen voor een tegelvloer voor buiten. Ook bij tegelvloeren binnen of buiten geldt dat het juiste voegmiddel gebruikt moet worden om uw voegen goed schoon te houden. Bij vloeren binnenhuis is de oorzaak van vieze voegen vaak de oorzaak van het verkeerd dweilen van een vloer. Denk hierbij aan het verkeerde schoonmaakmiddel of het veel te nat dweilen van de vloer. Bij het dweilen van een keramische of natuurstenen vloer is het schoonmaakmiddel van groot belang. De meeste schoonmaakmiddelen die verkrijgbaar zijn in supermarkten zijn veel vette substanties in verwerkt waardoor de vloer snel vuil aantrekt. Ook zijn deze middelen stapelbaar. Dit houdt in dat telkens als er gedweild wordt een laagje schoonmaakmiddel achterblijft. Dit blijft niet alleen achter op de tegels maar ook op uw voegen waardoor deze snel vuil worden. Om dit te voorkomen is een speciaal reinigingsmiddel voor keramiek of natuursteen nodig. Deze middelen laten ook een laagje achter maar heeft een beschermende functie voor zowel vloer als voeg. Wordt hetzelfde middel nogmaals gebruikt dan verwijdert het middel de eerste laag en laat een nieuwe laag achter.

Verder is het van belang dat er op de juiste manier gedweild wordt. Vaak wordt er te nat gedweild waardoor het vuil achterblijft in de voegen. Dit met gevolg dat de voegen snel smerig worden. Om dit te voorkomen is het raadzaam zo droog mogelijk te dweilen.

Voegen schoonmaken 

Ok, u weet nu hoe u uw voegen schoon moet houden. Maar u bent waarschijnlijk op deze pagina terecht gekomen omdat uw voegen vies zijn. Over het algemeen is het vrij simpel uw voegen weer schoon te maken. Voor de badkamer, en andere wand- en vloertegels, is er een speciale HMK R181 voegenreiniger. Deze is eenvoudig aan te brengen met de meegeleverde vernevelaar. Naargelang de vervuiling laat u het middel even inwerken en kunt u de voegen eventueel met een borstel schoon schrobben. U zult zien dat dit middel direct resultaat geeft. De voegenreiniger is een speciale reiniger dat vuil, organische vervuiling, olie en vet van de voegen verwijdert. Deze voegenreiniger is geschikt voor alle soorten keramiek.

Hoe maak je voegen schoon?

In geval van badkamer voegen volgt u het volgende stappenplan.

 1. Maak eerst uw badkamer schoon met HMK R159 Tegel- en sanitair reiniger
 2. Spoel de badkamer schoon en laat deze drogen
 3. Spuit de voegenreiniger op de voegen en laat deze intrekken
 4. Schrob met een geschikte borstel alle voegen
 5. Spoel de badkamer nogmaals schoon

In geval van een tegelvloer

 1. Stofzuig de vloer grondig
 2. Dweil de gehele vloer met HMK R157 Intensieve tegelreiniger
 3. Laat het geheel goed drogen
 4. Spuit de voegenreiniger op de voegen en laat deze intrekken
 5. Schrob met een geschikte borstel alle voegen
 6. Dweil de vloer met HMK P324 Edelzeep (voor dagelijks onderhoud)

Extra bescherming van de voegen

Om een extra bescherming aan uw voegen te geven is er SealGuard verkrijgbaar. Met SealGuard brengt u middels een spuitbus een onzichtbare laag aan over uw voegen welke de voegen een extra bescherming geven. Dit middel is geschikt voor zowel oude als nieuwe voegen. Het tast de voeg niet aan in kleur en structuur. Met name bij oudere voegen is dit een perfect middel om uw voegen schoon te houden.

Verschillende materialen

Let altijd op bij het schoonmaken van uw voegen. U ontkomt er niet aan dat de tegels en/of natuursteen geraakt worden tijdens het aanbrengen van de verschillende schoonmaak- en onderhoudsmiddelen. Laat u dan ook goed inlichten als er twijfels zijn. Het zou zonde zijn als u uw tegels beschadigd en niet het gewenste resultaat behaalt. Ga dan ook nooit zomaar met agressieve middelen aan de gang. Met de juiste kennis en advies kan iedereen zijn voegen schoonmaken.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  PH Tegeltechniek 9 / 10 - 2993 Reviews @ Webwinkel Keurmerk
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »