Terug

Tegelprofielen of tegelstrips plaatsen, waar let ik op?

Tegelprofielen of tegelstrips plaatsen, waar let ik op?

Tegelprofielen, ook wel tegelstrips genoemd, worden gebruikt voor de afwerking van uitwendige hoeken van het tegelwerk en dienen als verfraaiing en als bescherming. Ook worden tegelprofielen gebruikt al mat afwerking bij bijvoorbeeld een voordeur. Tegelprofielen zijn er in verschillende kleuren, maten en worden gemaakt van verschillende materialen. Maar hoe pas je tegelprofielen toe op de juiste manier?

Tegelprofielen in verschillende soorten materiaal

Tegelprofielen worden vervaardigd uit drie verschillende soorten materiaal. PVC, aluminium en roest vrij staal. Het makkelijkste te verwerken zijn de PVC profielen. Deze zijn eenvoudig op maat te knippen met een verstektang. Het nadeel van deze tegelstrips is dat deze op en duur kunnen verkleuren en dat ze relatief zacht zijn waardoor ze geen optimale bescherming bieden. Wij hebben er dan ook voor gekozen deze profielen niet in ons assortiment op te nemen. De aluminium tegelprofielen zijn de meest toegepaste tegelstrips. Dit omdat ze in veel verschillende kleuren verkrijgbaar zijn en ze zijn eenvoudig met een ijzerzaag op maat te zagen. Ook is het mogelijk ze op maat te zagen met een haakse slijper met een speciaal blad. Dit werkt een stuk sneller en is handig als er veel profielen op maat gezaagd moeten worden. Voor een luxe uitstraling kiest u voor RVS tegelprofielen. Deze zijn praktisch onverwoestbaar en in veel mooie kleuren leverbaar. Het verwerken van deze profielen zijn wat lastiger maar met het juiste gereedschap zeker goed te doen. Over het algemeen wordt hier een haakse slijper met speciaal RVS blad voor gebruikt. Let wel op dat u het juiste blad hiervoor gebruikt anders kan het RVS blauw uitslaan.

Verschillende vormen 

Tegelprofielen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. In ons assortiment vindt u kwartronde, vierkante en haakse tegelprofielen elk met zijn eigen uitstraling en eigenschappen. De ronde profielen hebben als voordeel dat de haakse hoek uit het tegelwerk genomen wordt. Hierdoor zijn deze profielen zeer geschikt voor als u nog kleine kinderen heeft. Het stoten tegen deze tegelstrips is een stuk minder gevoelig als bij haakse hoeken. Ook zijn er hoestukjes verkrijgbaar die op de uiteinden geplaatst worden. Hierdoor is het niet meer nodig de profielen in verstek te zagen. De vierkante tegelprofielen geven een luxe uitstraling en geven een mooi gelijkmatig beeld op de uitwendige hoeken van uw tegelwerk. De profielen zijn robuust en mogen gezien worden. Wilt u dat de profielen zo min mogelijk opvallen dan kiest u voor de haakse tegelprofielen. Deze kunt u op twee manieren toepassen, zodat deze het minst opvallen. De profielen zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar zodat er altijd eentje is die bij uw tegels past.

Verschillende maten

Tegels komen in verschillende diktes. Dit is dan ook de reden dat de tegelprofielen ook in verschillende maten komen. U kunt zich voorstellen dat als u een tegel heeft met een dikte van 6 mm dat daar geen tegelprofiel bij past van bijvoorbeeld 12,5 mm. Kijk dan ook eerst goed naar de dikte van uw tegel alvorens u een tegelprofiel aanschaft. Houdt er rekening mee dat er tussen het profiel en de tegels een klein laagje tegellijm wordt aangebracht. Heeft u een tegel van 10 mm. Is het raadzaam een tegelprofiel van 11 mm aan te schaffen. Zo kunt u de tegels mooi vlak langs het profiel aanbrengen en komt deze er niet voorbij. Als het tegelprofiel te klein is voor het tegelwerk dan komen de scherpe snijranden van het tegelwerk voorbij het profiel wat gevaarlijke situaties kan zorgen.

Aanbrengen en plaatsen van een tegelprofielen 

Tegelprofiel aanbrengenHet aanbrengen van een tegelprofiel is een eenvoudige klus. Hiervoor heb je verschillende gereedschappen voor nodig. Bij een aluminium profiel heeft u sowieso een ijzerzaag nodig om de profielen op maat te zagen. Bij een RVS profiel kunt u beter een geschikte schijf pakken aangezien het zagen met een ijzerzaag erg langzaam gaat. Onze RVS profielen zijn namelijk erg hard. Uiteraard is het wel te doen als u genoeg geduld heeft. Verder is het van belang dat u het juiste meet instrument bij de hand heeft. Een schone rolmaat of duimstok is van essentieel belang. Het op maat zagen van de profielen is namelijk een precies werkje. Als de tegelstrips op maat gezaagd zijn dan kan het profiel op zijn plaats gezet worden. Het profiel moet goed in de tegellijm gezet worden. Voordat de tegellijm wordt aangebracht is het wijs om deze eerst te passen. Smeer nu de tegellijm met een lijmkam met de geschikte vertanding op de hoek waar het profiel wordt geplaatst en druk het profiel met een schuivende beweging in de tegellijm. De tegellijm komt nu door de openingen van het profiel wat voor een optimale hechting zorgt. Als de tegelstrip op zijn plaats zit worden de tegels aangebracht. Smeer op de tegel een klein laagje lijm op de plek waar de tegel en het profiel elkaar gaan raken en druk de tegel met een schuivende beweging op zijn plaats. Zorg ervoor dat er een voeg tussen het profiel en de tegel overblijft. Een gangbare voegbreedte is hetzelfde als de voegbreedte dat tussen het tegelwerk in komt. Zo maakt u er een mooi geheel van en kan de voeg ertussen mee gevoegd worden. Mocht het nodig zijn om het profiel te corrigeren gebruikt u hiervoor een klein tegelkegje. Zo weet u zeker dat tijdens het uitharden van de tegellijm het profiel goed op zijn plek blijft zitten.

Matafwerking met een tegelprofiel

Bij het plaatsen van een tegelprofiel bij een matafwerking gaat u eigenlijk hetzelfde te werk. Bij een matafwerking is het van groot belang dat het tegelprofiel goed vol in de tegellijm komt te liggen. Er wordt immers overheen gelopen en bij het onjuist aanbrengen kan de voeg tussen het profiel en het tegelwerk gaan scheuren met alle gevolgen van dien. Zorg altijd voor de juiste materialen en gereedschappen bij het plaatsen van uw tegelprofielen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    PH Tegeltechniek 9 / 10 - 2993 Reviews @ Webwinkel Keurmerk
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »