Terug

Tegelboren... Waar moet ik op letten?

Tegelboren... Waar moet ik op letten?

Tegelboren in vele soorten, maten en uitvoeringen. Maar welke boor kan ik nu het beste gebruiken. Veel antwoorden kunt u vinden in de handige tips voor het boren in harde wand- en/of vloertegels.

Tegelboren

Als u gaat tegelzetten dan komt u er niet om heen. Gaten boren in tegels. Met het juiste gereedschap en voorbereiding is dit prima te doen. Er zijn gelukkig genoeg oplossingen op de markt om dit op een correcte manier uit te voeren. Uiteraard zijn er een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Ten eerste de veiligheid. Als u gaat boren in tegels is het raadzaam beschermende maatregeling te treffen. Denk hierbij aan uw persoonlijke bescherming zoals het dragen van een veiligheidsbril, gehoorbescherming en stofbescherming. Ook een stabiele ondergrond bij het boren van gaten in nog niet geplaatste tegels is van essentieel belang. Denkt u ook aan het afzuigen van het stof wat ontstaat bij het droog boren van tegels? Met name als u meerdere tegels gaat boren is het fijn om voor een goede afzuiging te zorgen. Het fijnstof wat vrijkomt tijdens het boren is zeer slecht voor uw gezondheid.

Wanneer boor je een gat in een tegel?

Gaten boren in tegels komt over het algemeen het vaakst voor in wandtegels. Niet alleen tijdens het tegelzetten maar ook als het tegelwerk klaar is. Tijdens het tegelzetten in badkamers, toiletten en al het andere wandwerk worden gaten geboord voor bijvoorbeeld het leiding werk, afvoeren en stopcontacten. Na het tegelwerk worden gaten geboord bij het afmonteren. U boort gaten voor het ophangen van de accessoires, maar ook bij het plaatsen van een douchescherm.

Nat of droogboren

Tegenwoordig kunt u tegels zowel nat als droog boren. Met een tegelboor welke geschikt is voor het droog boren kunt u ook nat boren. Boren welke geschikt zijn voor het nat boren zijn niet geschikt voor het droogboren. Het water wat gebruikt wordt om nat te boren is bedoeld om te boor te koelen. Hierdoor gaat de boor langer mee en heeft nauwelijks tot geen stofontwikkeling. Ook krijg je bij het nat boren een strakker gat. Dit kan handig zijn als het gat in het zicht blijft.

Het droog boren van tegels is vaak wat makkelijker. Dit omdat er geen water wordt toe gevoerd en er daarom minder gereedschap nodig is. De boren zelf daarin tegen slijten sneller en zorgen voor veel stof. Gelukkig zijn hier diverse oplossingen voor zoals stofafzuiging. Met name bij het afmonteren van bijvoorbeeld een badkamer wordt vaak voor droog boren gekozen. Doordat er geen water wordt toegepast blijft het nieuwe tegelwerk schoon en kan er direct worden af gekit.

Verschillende maten tegelboren

Zowel de droog- als de natboren zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Voor elke situatie is er een juiste maat te vinden. Ook zijn er handige boren sets waarin de, over het algemeen, de meest voorkomende maten zijn verwerkt. Welke maat boor u nodig heeft is afhankelijk van de toepassing. Hieronder worden de meest voorkomende maten aangegeven en waar deze voor bedoeld zijn.

ø 20 mmGeschikt voor leidingen van radiatoren en water welke niet zijn afgedopt met een knelkoppeling 
ø 27 mm Geschikt voor leidingen welke zijn afgedopt met een knelkoppeling. 
ø 35 mm Geschikt voor standaard muurplaten waar een badkamerkraan op wordt gemonteerd 
ø 45 mm Geschikt voor afvoeren van 40 mm. Ook geschikt voor sommige inbouw spotjes. 
ø 50 mm Geschikt voor afvoeren van 50 mm 
ø 68 mm Geschikt voor elektra dozen. Denk hierbij aan stopcontacten en licht schakelaars 

Hoe boor ik in een tegel?

Nadat alle voorzorgsmaatregels in acht zijn genomen kan het boren beginnen. Of de tegel nu geplaatst is of als de tegel nog geplaatst moet worden het principe is hetzelfde. Bij het boren kan er gebruik gemaakt worden van een geleider. Dit kan handig zijn als er nog niet zoveel ervaring met het boren is of als een gat precies op de juiste plek moet komen. Het boren zonder geleider is ook geen probleem. De tegelboren laten zich eenvoudig in het materiaal zakken en schieten hierdoor niet weg. In beide gevallen is het van belang dat er geen druk wordt uitgeoefend tijdens het boren. Tijdens het boren maakt u een lichte draaiende beweging om zo rustig door het materiaal te gaan.

Eenmaal door de tegel trekt u de boor terug. Moet er dieper als de tegel geboord worden dan neemt u hiervoor een boor die geschikt is voor de ondergrond. Gebruik hiervoor nooit de tegelboor. De boor zou dan zeer snel slijten.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    PH Tegeltechniek 9,2 / 10 - 4609 Reviews @ Webwinkel Keurmerk
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »