Terug

Egalisatie mortel gebruiken

Egalisatie mortel gebruiken

Als ervaren tegelzetter weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om een goede basis te hebben voor het leggen van vloertegels. Een egalisatie mortel is hierbij een onmisbaar product. In dit blog ga ik u uitleggen hoe u het beste een vloer kunt egaliseren en wat de voordelen zijn van het betegelen van een geëgaliseerde vloer.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat u begint met het egaliseren van een vloer is het belangrijk om de ondergrond goed voor te behandelen. Afhankelijk van de ondergrond kan dit op verschillende manieren. Bij een betonnen ondergrond is het belangrijk om eventuele gaten en scheuren op te vullen met een reparatiemortel. Daarnaast is het belangrijk om de ondergrond goed te reinigen en te ontvetten. Daarnaast is het belangrijk de juiste primer te kiezen. 

Houten vloer egaliseren

Bij een houten ondergrond is het belangrijk om eerst de planken goed vast te schroeven en eventuele losse delen te repareren. Daarnaast dient u een dampremmende folie aan te brengen om te voorkomen dat vocht uit de egalisatiemortel het hout aantast. Hier kan ook een ontkoppelingsmat voor gebruikt worden. Het voordeel hiervan is dat deze kleine beweging kan opvangen

Voor het egaliseren van een tegelvloer dient u eerst de oude tegels te verwijderen en eventuele lijmresten weg te schrapen. Vervolgens kunt u de ondergrond reinigen en ontvetten.

Het aanbrengen van de egalisatiemortel

Wanneer de ondergrond goed is voorbereid kunt u beginnen met het aanbrengen van de egalisatiemortel. Het is belangrijk om eerst de juiste hoeveelheid water toe te voegen aan de mortel volgens de voorgeschreven verhoudingen. Vervolgens kunt u de mortel aanbrengen met behulp van een spaan en een troffel.

Het is belangrijk om de mortel gelijkmatig te verdelen en goed aan te drukken. Eventuele luchtbellen dient u direct weg te werken. Na het aanbrengen van de egalisatiemortel dient u deze enkele uren te laten drogen voordat u verder gaat met het betegelen van de vloer.

De voordelen van het betegelen van een geëgaliseerde vloer

Het betegelen van een geëgaliseerde vloer heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het voor een strak en netjes afgewerkt resultaat. Door de egalisatiemortel ontstaat er een egale ondergrond waarop de tegels goed hechten. Hierdoor voorkomt u dat tegels loskomen of breken door oneffenheden in de ondergrond.

Daarnaast zorgt een geëgaliseerde vloer voor een betere warmtegeleiding bij vloerverwarming. Doordat de egalisatiemortel gelijkmatig verdeeld is, wordt de warmte gelijkmatig afgegeven aan de tegels. Hierdoor blijft de vloer op een constante temperatuur en bespaart u op energiekosten.

Een ander voordeel van een geëgaliseerde vloer is dat deze makkelijker schoon te maken is. Door de egale ondergrond zijn er geen kieren of oneffenheden waar vuil zich kan ophopen. Hierdoor kunt u de vloer makkelijk schoonhouden en blijft deze langer mooi.

Conclusie

Een geëgaliseerde vloer is de basis voor een mooie, strakke en duurzame tegelvloer. Het egaliseren van de vloer is een belangrijke stap die niet overgeslagen mag worden. Door de juiste voorbereiding en het gebruik van de juiste egalisatiemortel, zorgt u voor een egale ondergrond waarop de tegels goed hechten en voorkomt u problemen zoals loszittende of brekende tegels.

Daarnaast biedt een geëgaliseerde vloer verschillende voordelen zoals een betere warmtegeleiding bij vloerverwarming, een betere geluidsisolatie, makkelijker schoon te maken en een betere luchtcirculatie. Dit maakt het betegelen van een geëgaliseerde vloer niet alleen mooi, maar ook praktisch en functioneel.

Als doe-het-zelver is het belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan. Zorg voor de juiste gereedschappen en materialen en volg de juiste stappen voor het egaliseren van uw vloer. Met deze tips kunt u zelf aan de slag gaan en genieten van een mooie, strakke en duurzame tegelvloer.

 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    PH Tegeltechniek 9,1 / 10 - 3982 Reviews @ Webwinkel Keurmerk
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »