Terug

Gebruik van een tegel levelling systeem

Gebruik van een tegel levelling systeem

Tegel leveling systeem, hoe gebruik ik dat?

Een levelling systeem, ook wel tegel nivelleer systeem genoemd, is een handige tool om het tegelwerk op eenvoudige wijze mooi vlak te krijgen. Toch zijn er een aantal aspecten waar men rekening mee moet houden als er mee gewerkt wordt. Zo is een tegel levelling systeem niet de oplossing voor een niet vlakke ondergrond al kan het hier wel goed bij helpen. Een tegel moet altijd goed vol in de tegellijm verwerkt worden. Het is dan ook aan te raden, of je nu met of zonder levelling systeem werkt, dubbele verlijming toe te passen. Dit houd in dat zowel de ondergrond als de tegel wordt ingesmeerd met tegellijm. Voor meer informatie over het dubbel verlijmen van tegels verwijs ik u graag naar een eerder geschreven blog waarin precies wordt uitgelegd wat de voordelen hiervan zijn. 

Verschillende systemen

tegel leveling systeem twistEr zijn inmiddels aardig wat systemen op de markt en het is daarom lastig om het juiste systeem te vinden voor uw tegelklus. Het uiteindelijke resultaat en het gemak is waar het om draait. Het systeem wat het meest gebruikt wordt is het systeem met een clip en een keg. Dit is eigenlijk gekomen doordat dit systeem als eerst op de markt is gekomen en vertrouwd is bij de professionele verwerker. Zo'n systeem wordt over het algemeen in combinatie met een speciale tang gebruikt. Dit heeft als voordeel dat er meer kracht gezet kan worden tijdens het fixeren. Hierdoor is het erg geschikt voor grote en zware tegels. Wel is het dan van belang dat er de clips een goede trekkracht hebben zodat deze niet vroegtijdig afbreken tijdens het verwerken. Dit is ook de reden dat wij geen nivelleer systeem in ons assortiment opnemen wat bijvoorbeeld in China wordt geproduceerd. Onze ervaring heeft geleerd dat de kwaliteit hiervan als slecht tot zeer slecht wordt ervaren. Laat je dus nooit door de prijs verleiden en ga voor kwaliteit. Tegelwerk is iets wat men voor langere tijd aanbrengt en daarom moet het gewoon goed zijn. 

Onlangs heeft het merk Fix Plus ® een nieuw systeem geïntroduceerd. Dit systeem werk met een clip en een dop. De dop, of ook wel cap genoemd, wordt doormiddel van een schroefdraad, aangedraaid naar het tegelwerk toe. Dit heeft als voordeel dat er geen tang meer gebruikt hoeft te worden. Een ander bijkomend voordeel is dat de doppen aan de bovenzijde open zijn en je zo op het voegen spel goed in de gaten kunt houden. Hierdoor kunt u dit systeem ook gebruiken op het kruispunt van het tegelwerk en zo minder nodig heeft wat weer scheelt in de portemonnee.  

Toepassen van een levelling systeem

Bij het gebruik van een tegel levelling systeem moet men rekening houden met een aantal aspecten. Daarom wil ik u graag een aantal tips meegeven als u overweegt een van de systemen aan te schaffen. Wat misschien wel het belangrijkste is bij het verwerken is dt er altijd schoon gewerkt wordt. Soms krijgen wij namelijk de opmerking dat sommige clips tijdens het verwijderen verkeerd afbreken. Vaak is de oorzaak tegellijm wat tussen de clip en de tegel terecht is gekomen. Met name de kant en klare pasta tegellijm wat een hoge kleefkracht heeft aan zowel de tegels als het kunststof van de clips. Zorg er dan ook voor dat dit niet gebeurd. U kunt de tegellijm iets wegstrijken alvorens de clips onder het tegelwerk te plaatsen. En mocht er dan onverhoopt toch lijm tussen de lip en tegel terecht komen maak dit dan zo snel mogelijk schoon met een goede hydrospons. 
Zorg ook altijd voor een goede verlijming. Gebruik altijd een goede lijmkam voor de juiste verdeling van de tegellijm. Men kan over het algemeen aannemen dat hoe groter de tegel hoe groter de vertanding van de lijmkam. Tijdens het fixeren van de keg of dop kan de tegel iets naar voren komen. Als er voldoende tegellijm is gebruikt is dit geen probleem aangezien de lijm meegetrokken wordt. Als er te weinig lijm is gebruikt kan dit resulteren in holle plekken onder het tegelwerk. 

Welk tegel leveling systeem is het beste

Dit is per persoon, en per tegelklus verschillend. Het meest verkochte tegel leveling systeem is het "clips en keggen" systeem van Fix Plus. Dit komt doordat de clips extreem krachtig zijn en eigenlijk geschikt zijn voor elk soort tegelwerk. Maar ook het kapjes systeem van Rubi valt nog steeds bij veel vaklui in de smaak. Dus welk systeem nu het beste is, valt niet te zeggen. Uiteraard kunt u bij twijfel altijd een van onze vaklui benaderen voor een uitgebreid advies. 

Video instructies

Om u een kleine impressie te geven van de verschillende systemen heeft Fix Plus een tweetal video's geproduceerd. Hierin kunt u goed zien wat de verschillen zijn. Het uiteindelijke resultaat blijft het zelfde

[powr-multi-slider id="2046f323_1604257749"]

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    PH Tegeltechniek 9 / 10 - 2864 Reviews @ Webwinkel Keurmerk
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »